ahududu.gen.tr
ahududu

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahududu dur. Islah edilerek yetiştirilen ahududu yabani olarak yetişen ahudududan daha verimli, daha kaliteli ve ekonomik yönden daha değeri daha fazla olan bir meyve olarak bilinmektedir. Ahududu ülkemizde bir çok alanda tüketim alanı bulunan bir meyvedir örneğin ahududu taze şekilde yenilerek tüketilmesinin yanı sıra marmelat, reçel, konserve, likör yapımında, meyve suyu imalatında ve hatta pastacılık sanayi gibi bir çok alanda kullanılan lezzetli ve bol miktarda c vitamine sahip bir tür meyvedir. Ahududu aile tarımına uygun çok karlı bir tarım ürünü olarak ta bilinmektedir. Ayrıca ahududu bitkisi özelliği ile toprak kaymalarını engelleyen bir bitki olarak ta bilinir.

Ahududu Bakımı
Ahududu bakımında en önemli unsurlardan birisi topraktır. Ahududu toprağında özellikle yabani otlar ile mücadele çok önemlidir. İlk dönemlerden başlanarak hasat zamanına kadar ahududu bakımı için sürekli toprak işlenmelidir. Daha sonra ahududu bakımında gübreleme işlemi önemlidir. Ahududu bakımında gübreleme için ticari tarım gübreleri ve özel çiftlik gübreleri verilerek ahududunun fiziksel yapısının ve bitkinin besin değerlerinin yükseltilmesi çok önemlidir. Ve ahududu toprağının da su tutma kapasitesinin artırılması da ahududu bakımı için çok önemlidir. Ahududu bakımı sırasında bitkiye verilen azotlu gübreye azami özen gösterilmelidir. Çünkü verilen azot miktarı iyi ayarlanamaz ise ahududu meyvesinin yumuşaması ve özelliğini kaybederek pazar değerinin düşmesine sebep olmaktadır. Ahududu bakımında bitkiden daha verimli meyve alınması için en doğru gübreleme sıravari yada ocak usulü gübreleme şekilleri olmaktadır. Ayrıca ahududu bakımında toprak tahlilleri de her yıl düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. Ahududu bakımında sulama işlemi ise genellikle sulamada ahududu hasat zamanına yakın bir zamanda çok daha fazla sulanması gereken bir bitkidir.

Ahududu Bakımında Budama

Ahududu bakımında budama işlemi de çok önemlidir.

Ahududu Bakımı

Buna göre ahududu budama şekilleri olarak,

  • Dikim budaması
  • Yaz budaması
  • Kış budaması
  • Gençleştirme budaması

Dikim budaması; Ahududu dikiminden hemen sonra en fazla 30 cm yükseklikte budanmalıdır. Ahududu budamada ilk bahar aylarında bakılarak 3-4 adet kuvvetli olan kollar bırakılarak diğer filizler kesilmelidir. Ahududu gövdesinde budama yapılırken bırakılan kuvvetli dallar arası da en az 25 cm olmalıdır.

Kış budaması;  Ahududu kış budamasında hasat zamanı geçtikten hemen sonra sonbahar aylarına doğru kuruyan dallar dipten kesilerek temizlenmelidir. Kök kısmından yetişen filizlerin önü açılmalıdır. Ahududu kış budaması için en uygun zaman ise sonbahar ayları yada ilk bahar başlangıcında olmaktadır.

Yaz budaması; Ahududu bakımında yaz budaması bitki tepeleri kesilerek aşırı derecede fazla olan dalların budanması gerekmektedir. Fakat çok aşırı sıcaklarda bu işlemin yapılması bitki için çok zararlıdır. Ahududu bakımında zayıf ve yere yakın kollar budanmalıdır. Ahududu meyvelerinin kuvvetlendirilmesi için fazla kollar gövdeden temizlenmelidir. İri meyve alınması ancak kuvvetlendirilmiş dallardan alınacağı unutulmamalıdır.

Gençleştirme budaması; Son olarak ahududu bakımında gençleştirme budaması olarak bitki artık yaşlandığından kök kısımlarında zayıflama görülür. Bu durumda ahududu bitkisinin kalitesi düşerek verimsizleşir. Bu durumu önlemek için ahududu  en az 6 yıl aralıklar ile toprak altında bulunan köke ulaşarak kesilmesi ve bitkinin gençleştirilmesi önemlidir. Yaşlı kökler bitkiden ayrılarak akabinde bol miktarda çiftlik gübresi ve bunun yanı sıra ticari gübre verilerek ahududunun güçlenmesi ve ömrünün uzaması sağlanır.

Ahududu Bakımında Terbiye Yöntemleri

Ahududu özellikle dört çeşit terbiye sistemi ile terbiye edilmektedir.

  • Destekli çit sistemi
  • Destekli ocak sistemi
  • Desteksiz ocak sistemi
  • Desteksiz çit sistemi

Yayınlanma Tarihi : 08.08.2016 11:16:24

Ahududu Bakımı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ahududu Bakımı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ahududu Sosu

Ahududu sosu, benim sevdiğim lezzetlerin başında yer alıyor. Ahududuyu pişirmek yerine suyunu kaynatarak azaltıp yapıldığından dolayı yoğun bir kıvama geliyor. Sütlü ve sütsüz çikolatalı tatlılara  yakıştığı gibi limonlu tatlılara...

Ahududu Likörü

Ahududu Likörü, ahududu sonbahar ve yaz mevsiminde kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Bir diğer adı frambuazdır. Ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılır. Ahududu gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ahudud...

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçeli kolay ve pratik bir reçel tarifidir. Bu reçeli hazırlamak oldukça basi...

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu; adını Anadolu mitolojisinde bulunan İda Dağın ' dan almıştır. Frambuaz ahududu İda dağı böğürtleni olarak da bilinir. Ana vatanı Olimpos Dağı' dır. Ayrıca Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da da yaygın olarak yetişi...

Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların...

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu meyve olarak yenebildiği gibi suyu sıkılarak veya şerbeti yapılarak da tük...

Ahududu Bitkisi

Ahududu bitkisi, gülgillerden çalı görünümlü dikenli bir bitkidir. Dağ çileği, framboise, rubus idaeus gibi isimleri vardır. Kümeler halinde ve kendiliğinden yetişir. Duta benzer meyvelerinden reçel, şurup ve likör yapılabilir. Me...

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir...

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi genelde ormanlarda yetişmektedir. Sulak yerlerde yetişen bir bitki türüdü...

Ahududu Yaprağı Çayı

Ahududu yaprağı çayı, sağlık için oldukça faydalı bir bitki çayıdır. Ahududu gül familyasından bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan yaz ortasına kadar büyür ve meyve vermeye başlar. Ahududu meyvesinin olgunlaşmamış hali önce yeş...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ahududu, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018