ahududu.gen.tr
ahududu

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların üzerine kaynamamış 300, 350 mililitre su konularak, bu su ile kaynatılır. Bu kaynayan su ateş üzerinden alınarak beş, on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ahududu çayı hamilelik ve emzirme hariç olmak üzere günde iki bardak içilebilir. Ahududu çayının tadını artırmak amacıyla daha fazla yaprak eklenebilir. Çaya şeker konulması tavsiye edilmez. Bunun yerine birazcık bal konularak içilebilir.

Ahududu Nedir? 

Anavatanı Asya olarak bilinen Ahududu (Rubus idaeus), gülgiller ailesinden, renkli meyveleri olan bir meyve bitkidir. Bahar ayları sonu yaz ortasına doğru gelişir. Bahçelerde meyve için üretimi yapılan bitki, yabani otluk ve ormanlık alanlarda da yetişir. Meyvesinin tatlı olması bu bitkiyi popüler yapmasına rağmen, uzun senelerden beri bu bitkinin yaprakları bazı hastalıkların tedavisi için kullanılır.

Ahududu Çayının Faydası: 

Bazı sağlık problemlerini gidermek için kullanılan önemli bir çaydır. Bu çayın yararlarını artırmak amacıyla fermente edilebilir. Bu tür fermente edilen ahududu çayı damarlara yerine geçer. Fermante için yeni toplanan, ahududu yapraklarını Emaye bir tencere içerisine, 5 santim kalınlığında dizilir. Dizilen bu yaprakların üzeri nemli bezle kapatılır.  6 ile 12 saat arasında sıcak bir yerde, meyve, çiçek kokusu gelinceye kadar, bırakılır.

Ahududu Çayı

Daha sonra yağlı bir kağıt ile kaplanan bir tepsinin içine 12 saat kadar bekleyen yapraklar, öncekinden daha az kalınlıkta dizilir ve 100 derecelik fırına verilerek, 45,60 dakika kurutulur. Bu şekilde fermente yapılan ahududu çayı, damar duvarlarına iyi gelerek ilaç yerine geçer. Ahududunun meyvesi dalları ve yaprakları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Taze ahududu meyvesi metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardım eder. Ahududu yaprağından yapılan çayın yaraların üzerine sürülerek, yaranın daha çabuk iyileştiği, mide bulantısı safra akışının artırılması, diş eti rahatsızlığına iyi geldiği söylenir. 

  • Kabızlığı giderir.
  • İshali keser
  • Gastrit tedavisine yardım eder.
  • Enterit (ince bağırsak iltihabı) hastalığının tedavisi için kullanılır.
  • Dispepsi (enzimlerdeki kötü tahsis sebebi ile olan hazımsızlık) tedavisi için kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Anjinin hızlı iyileşmesini sağlar.
  • İltihap önleyici etkiye sahiptir.
  • Büzücü etkisi vardır.
  • Yüksek ateşi düşürmektedir.
  • Terletme etkisi yapar.
  • Ağızdaki iltihabı giderir.
  • Doğumun rahat olmasını sağlar.
  • Annenin sütünü fazlalaştırır.

Ahududunun Bileşiminde Bulunan Maddeler: 

Bileşimde b1 (tiamin),PP, H(biyotin), Beta-karotin, A (RE), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B5 (pantotenik), B6 (piridoksin), B9 (folik), C, E (TE), PP vitaminler; magnezyum, sodyum,kalsiyum, potasyum, fosfor, klor, kükürt; demir, çinko, pirinç, manganez, fluor, molibden, bor ve  kobalt bulunur.

Yayınlanma Tarihi : 08.08.2016 11:06:42

Ahududu Çayı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ahududu Çayı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ahududu Sosu

Ahududu sosu, benim sevdiğim lezzetlerin başında yer alıyor. Ahududuyu pişirmek yerine suyunu kaynatarak azaltıp yapıldığından dolayı yoğun bir kıvama geliyor. Sütlü ve sütsüz çikolatalı tatlılara  yakıştığı gibi limonlu tatlılara...

Ahududu Likörü

Ahududu Likörü, ahududu sonbahar ve yaz mevsiminde kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Bir diğer adı frambuazdır. Ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılır. Ahududu gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ahudud...

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçeli kolay ve pratik bir reçel tarifidir. Bu reçeli hazırlamak oldukça basi...

Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların...

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu meyve olarak yenebildiği gibi suyu sıkılarak veya şerbeti yapılarak da tük...

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu; adını Anadolu mitolojisinde bulunan İda Dağın ' dan almıştır. Frambuaz ahududu İda dağı böğürtleni olarak da bilinir. Ana vatanı Olimpos Dağı' dır. Ayrıca Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da da yaygın olarak yetişi...

Ahududu Bitkisi

Ahududu bitkisi, gülgillerden çalı görünümlü dikenli bir bitkidir. Dağ çileği, framboise, rubus idaeus gibi isimleri vardır. Kümeler halinde ve kendiliğinden yetişir. Duta benzer meyvelerinden reçel, şurup ve likör yapılabilir. Me...

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir...

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özelliklede nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir...

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat hemde görünüm benzerlikleri taşımaktadır. Yine yetişme yerleri de hemen heme...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ahududu, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018