Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ahududu Çayı

Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların üzerine kaynamamış 300, 350 mililitre su konularak, bu su ile kaynatılır. Bu kaynayan su ateş üzerinden alınarak beş, on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ahududu çayı hamilelik ve emzirme hariç olmak üzere günde iki bardak içilebilir. Ahududu çayının tadını artırmak amacıyla daha fazla yaprak eklenebilir. Çaya şeker konulması tavsiye edilmez. Bunun yerine birazcık bal konularak içilebilir.

Ahududu Nedir?


Anavatanı Asya olarak bilinen Ahududu (Rubus idaeus), gülgiller ailesinden, renkli meyveleri olan bir meyve bitkidir. Bahar ayları sonu yaz ortasına doğru gelişir. Bahçelerde meyve için üretimi yapılan bitki, yabani otluk ve ormanlık alanlarda da yetişir. Meyvesinin tatlı olması bu bitkiyi popüler yapmasına rağmen, uzun senelerden beri bu bitkinin yaprakları bazı hastalıkların tedavisi için kullanılır.

Ahududu Çayının Faydası


Bazı sağlık problemlerini gidermek için kullanılan önemli bir çaydır. Bu çayın yararlarını artırmak amacıyla fermente edilebilir. Bu tür fermente edilen ahududu çayı damarlara yerine geçer. Fermante için yeni toplanan, ahududu yapraklarını Emaye bir tencere içerisine, 5 santim kalınlığında dizilir. Dizilen bu yaprakların üzeri nemli bezle kapatılır. 6 ile 12 saat arasında sıcak bir yerde, meyve, çiçek kokusu gelinceye kadar, bırakılır. Daha sonra yağlı bir kâğıt ile kaplanan bir tepsinin içine 12 saat kadar bekleyen yapraklar, öncekinden daha az kalınlıkta dizilir ve 100 derecelik fırına verilerek, 45,60 dakika kurutulur. Bu şekilde fermente yapılan ahududu çayı, damar duvarlarına iyi gelerek ilaç yerine geçer. Ahududunun meyvesi dalları ve yaprakları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Taze ahududu meyvesi metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardım eder. Ahududu yaprağından yapılan çayın yaraların üzerine sürülerek, yaranın daha çabuk iyileştiği, mide bulantısı safra akışının artırılması, diş eti rahatsızlığına iyi geldiği söylenir.
  • Kabızlığı giderir.
  • İshali keser
  • Gastrit tedavisine yardım eder.
  • Enterit (İnce bağırsak iltihabı) hastalığının tedavisi için kullanılır.
  • Dispepsi (Enzimlerdeki kötü tahsis sebebi ile olan hazımsızlık) tedavisi için kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Anjinin hızlı iyileşmesini sağlar.
  • İltihap önleyici etkiye sahiptir.
  • Büzücü etkisi vardır.
  • Yüksek ateşi düşürmektedir.
  • Terletme etkisi yapar.
  • Ağızdaki iltihabı giderir.
  • Doğumun rahat olmasını sağlar.
  • Annenin sütünü fazlalaştırır.

Ahududunun Bileşiminde Bulunan Maddeler


Bileşimde b1 (Tiamin), PP, H(Biyotin), Beta-karotin, A (RE), B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik), B6 (Piridoksin), B9 (Folik), C, E (TE), PP vitaminler; magnezyum, sodyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, klor, kükürt; demir, çinko, pirinç, manganez, fluor, molibden, bor ve kobalt bulunur.
Son Güncelleme : 21.01.2024 12:19:31
Ahududu Çayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ahududu Çayı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Çayı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapıs...
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahudududur. Islah edilerek y...
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahududu vitamin açısından oldukça zengin olmasından dolayı şurubu çok tercih edilmektedir. Ahududu şu...
Ahududu Suyu
Ahududu Suyu
Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel tadı ve hoş kokusu bulunmaktadır. Ahududu suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedi...
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir...
Ahududu
Ahududu
Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyl...
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Çeşitleri
Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Ama bazı çeşitleri ise sıcak bölgelerde yetişir. Havanın oransal neminin fazl...
Ahududu Meyvesi
Ahududu Meyvesi
Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceylan anlamına geldiğinden halk arasında ceylan duru diye bilinir. Ahududu meyvesi, çok lezzetli ...
Ahududu Yağı
Ahududu Yağı
Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sektöründe cilt maskelerinde çok sık kullanılır. Neredeyse her 10 kadından yedisinde cilt sorunla...
Ahududu Marmelatı
Ahududu Marmelatı
Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu marmelatı hazırlamak oldukça basittir. Marketten satın almış olduğunuz dondurulmuş ahududularla ya ...
Ahududu Rengi
Ahududu Rengi
Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtlen ile karıştırılmakla birlikte görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir. Adındaki ceylan an...
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel bir görünüme sahip olması ve hoş kokusuyla insanlarda tüketme isteği uyandıran ahududu, sağl...

 

Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Meyvesi
Ahududu Yağı
Ahududu Marmelatı
Ahududu Rengi
Ahududu Kurusu
Hamilelikte Ahududu Çayı
Ahududu Kompostosu
Gebelikte Ahududu Çayı
Ahududu Şerbeti
Ahududu Tohumu
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Fidanı
Ahududu Yaprağı
Ahududu Reçeli
Ahududu Yaprağı Çayı
Ahududu Bitkisi
Ahududu Likörü
Ahududu Çayı
Frambuaz Ahududu
Ahududu Sosu
Popüler İçerik
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bi...
Ahududu Kompostosu
Ahududu Kompostosu
Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir....
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının so...
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ah...
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların ...
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Böğürtlen
Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024