ahududu.gen.tr
ahududu

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir ahududu bahçesinin iyi bir bakımla, budamayla 10 yıl ürün vermesi sağlanır. Ahududu hem taze olarak tüketilebilir, hem de işlenir meyve suyu, pasta, dondurma, reçel gibi ürünlerde kullanılabilir. C vitamini zengini olan meyvenin gıda sanayinde önemli bir yeri vardır.

Ahududu bitkisi meyvelerinin olgunlaşma zamanına göre yazlık ve yaz ortasında meyve verecek türlerden oluşur. Sonbaharda ya da yediveren türleri ise, yıl içinde daha fazla ürün verirler. Ancak en kaliteli ürün sonbaharda alınır. Bitkinin kökleri saçak kök gibi sıkı ince köklerden oluşur ve kökler derinlere inmez. Uygun şartlarda en çok 1-1,5 mt toprak altında olur. Gövdesi kök boğazındaki gözlerden sürer. İkinci yılda bu sürgünlerde çiçek açar ve meyve alınır. Daha sonra bunlar kurur. Bol güneş alan, uygun toprak nemi bulunan, rüzgardan fazla etkilenmeyen araziler ahududu yetiştiriciliği için uygundur. Bahçede tozlayıcı tür olmasına gerek yoktur. Ahududu çiçekleri arılar ve başka böceklerin yardımıyla döllenir. Bu nedenle çiçeklenme zamanında böcek öldürücü ilaçlar kullanılmamalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği nasıl olur?

İklim isteği: Ahududu ilkbaharda erken dönemde ve sonbaharda geç donlarda nadir olarak etkilenir. Kış döneminde -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Doğada orman bitkisi oldukları için, nemli, direkt güneş ışığı almayan, yarı gölge yerleri sever. Güneş ılığı yakıcı olursa, ahududu zarar görebilir.

Yer seçimi: Ahududu yetiştiriciliği için yer seçiminde özen gösterilmelidir. İlkbahar donları oluyorsa, bahçenin yüksek rakımlı, kuzeye bakan, eğimli yerlerde kurulması uygundur. Bu bölgelerde soğuk iklim olduğu için, ahududu bitkisi geç uyanır ve geç dönem donlarından daha az zarar görür.

Toprak isteği: Hafif bünyeli, taban suyu yüksek, kumlu topraklar dışındaki alanlar ahududu yetiştiriciliği yapmak için uygundur. Toprağın asitliği 5,6-6,6 pH değerinde olur, hafif asit ya da nötre yakın olursa bitkinin gelişimi iyi olur. Toprağın organik maddelerden zengin, derin, hafif ya da orta bünyede olması uygundur.
Ahududu Yetiştiriciliği

Torağın nemi her zaman sağlanmalıdır. Ancak tuzlu ve kireçli topraklar yetiştiriciliğe uygun olmaz. Toprağın derinliğinin en az 1 mt olması tercih edilmelidir.

Ahududu yetiştiriciliği bahçe tesisi ve bakım işleri: Ahududu için en iyi dikim dönemi ilkbaharda toprakla çalışma imkanı olduğu zamandır. Ahududu fidanları söküldüğü toprağın seviyesine göre 5 cm daha derin olacak şekilde dikilmelidir. Kökler dikim çukuru içine dağıtılarak yerleştirilmeli, toprakla örtülerek hava almaması sağlanmalıdır. Üstünden bitkiye can suyu verilmelidir. Dikim sonrasında ahududu fidanı topraktan 25-30 cm seviyeden kesilmelidir. Sıra üzeri bitkiler 40-60 olacak şekilde dikilmelidir. Bu aralar ahududu geliştikçe dallarla kapanır, sıralar çit gibi olur. Bu çitin eni ise 60-70 cm kadar olur. Sıraların mesafesi de 2-2,5 mt olmalıdır. Ahududu bitkisi gelişme sürecinde ayda 100-150 mm su ihtiyacı duyar. Topraktaki nem az olursa, bitki de zarar görebilir. Hasat sonrası da sulamaya devam edilmelidir. Sonbaharda yağış yetersiz olursa, sulama ihmal edilmemelidir.

Ahududu yetiştiriciliği ve destek sistemleri: Yetiştiricilikte telli terbiye sistemi kurulursa, alınan verim, kalite artar. Sürgünler direklerin arasında gerilen tellere bağlı olarak gelişir ve toprakla temas etmeleri önlenir. Bu taze sürgünlerin rüzgardan zarar görmesine, kırılmasına da engel olur. Ahududu hasadını, zirai mücadeleyi kolaylaştırır. Telli terbiye sistemi için sıra boyunca 5-6 mt aralıklarla T şeklindeki direkler toprağa çakılır. Direklerin toprağın üzerindeki kısmı 100-120 cm olmalıdır. Teller iki sıra halinde, topraktan 90 cm yatay olacak şekilde takılır. Sürgünler bu tellere sağ ve sol olarak V biçiminde bağlanır ve gelişmeleri sağlanır. Bu ahududu bitkisinin hava ve güneş almasına da yardımcı olur. İlk yılın sonunda bitkilerde ilk budama da yapılmalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği ve hasat: Ahududu bitkisi meyveleri olgunlaştığında, kendine has rengini aldıktan ve rahatlıkla dalından koptuğu dönemde hasat edilir. Olgunlaşmadan sonra 2-3 günde tekrarlanan hasatla meyveler toplanmalıdır. Avuç içine alınan meyveler parmakla hafifçe çekilerek hasat edilir. Bunların gölgede, serinde ya da soğuk hava deposunda tutulması gerekir. Daha sonra derin olmayan kasaların içine konularak, meyvelerin ezilmesine engel olunmalıdır.

Yayınlanma Tarihi : 04.08.2016 18:26:54

Ahududu Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Ahududu Yetiştiriciliği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ahududu Sosu

Ahududu sosu, benim sevdiğim lezzetlerin başında yer alıyor. Ahududuyu pişirmek yerine suyunu kaynatarak azaltıp yapıldığından dolayı yoğun bir kıvama geliyor. Sütlü ve sütsüz çikolatalı tatlılara  yakıştığı gibi limonlu tatlılara...

Ahududu Likörü

Ahududu Likörü, ahududu sonbahar ve yaz mevsiminde kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Bir diğer adı frambuazdır. Ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılır. Ahududu gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ahudud...

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçeli kolay ve pratik bir reçel tarifidir. Bu reçeli hazırlamak oldukça basi...

Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların...

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu meyve olarak yenebildiği gibi suyu sıkılarak veya şerbeti yapılarak da tük...

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu; adını Anadolu mitolojisinde bulunan İda Dağın ' dan almıştır. Frambuaz ahududu İda dağı böğürtleni olarak da bilinir. Ana vatanı Olimpos Dağı' dır. Ayrıca Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da da yaygın olarak yetişi...

Ahududu Bitkisi

Ahududu bitkisi, gülgillerden çalı görünümlü dikenli bir bitkidir. Dağ çileği, framboise, rubus idaeus gibi isimleri vardır. Kümeler halinde ve kendiliğinden yetişir. Duta benzer meyvelerinden reçel, şurup ve likör yapılabilir. Me...

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir...

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özelliklede nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir...

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat hemde görünüm benzerlikleri taşımaktadır. Yine yetişme yerleri de hemen heme...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

ahududu, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Şubat - 2018