Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir ahududu bahçesinin iyi bir bakımla, budamayla 10 yıl ürün vermesi sağlanır. Ahududu hem taze olarak tüketilebilir hem de işlenir meyve suyu, pasta, dondurma, reçel gibi ürünlerde kullanılabilir. C vitamini zengini olan meyvenin gıda sanayinde önemli bir yeri vardır.

Ahududu bitkisi meyvelerinin olgunlaşma zamanına göre yazlık ve yaz ortasında meyve verecek türlerden oluşur. Sonbaharda ya da yediveren türleri ise yıl içinde daha fazla ürün verirler. Ancak en kaliteli ürün sonbaharda alınır. Bitkinin kökleri saçak kök gibi sıkı ince köklerden oluşur ve kökler derinlere inmez. Uygun şartlarda en çok 1-1,5 mt toprak altında olur. Gövdesi kök boğazındaki gözlerden sürer. İkinci yılda bu sürgünlerde çiçek açar ve meyve alınır. Daha sonra bunlar kurur. Bol güneş alan, uygun toprak nemi bulunan, rüzgârdan fazla etkilenmeyen araziler ahududu yetiştiriciliği için uygundur. Bahçede tozlayıcı tür olmasına gerek yoktur. Ahududu çiçekleri arılar ve başka böceklerin yardımıyla döllenir. Bu nedenle çiçeklenme zamanında böcek öldürücü ilaçlar kullanılmamalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği nasıl olur?


İklim isteği: Ahududu ilkbaharda erken dönemde ve sonbaharda geç donlarda nadir olarak etkilenir. Kış döneminde -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Doğada orman bitkisi oldukları için, nemli, direkt güneş ışığı almayan, yarı gölge yerleri sever. Güneş ılığı yakıcı olursa, ahududu zarar görebilir.

Yer seçimi: Ahududu yetiştiriciliği için yer seçiminde özen gösterilmelidir. İlkbahar donları oluyorsa, bahçenin yüksek rakımlı, kuzeye bakan, eğimli yerlerde kurulması uygundur. Bu bölgelerde soğuk iklim olduğu için, ahududu bitkisi geç uyanır ve geç dönem donlarından daha az zarar görür.

Toprak isteği: Hafif bünyeli, taban suyu yüksek, kumlu topraklar dışındaki alanlar ahududu yetiştiriciliği yapmak için uygundur. Toprağın asitliği 5,6-6,6 pH değerinde olur, hafif asit ya da nötre yakın olursa bitkinin gelişimi iyi olur. Toprağın organik maddelerden zengin, derin, hafif ya da orta bünyede olması uygundur. Torağın nemi her zaman sağlanmalıdır. Ancak tuzlu ve kireçli topraklar yetiştiriciliğe uygun olmaz. Toprağın derinliğinin en az 1 mt olması tercih edilmelidir.

Ahududu yetiştiriciliği bahçe tesisi ve bakım işleri: Ahududu için en iyi dikim dönemi ilkbaharda toprakla çalışma imkânı olduğu zamandır. Ahududu fidanları söküldüğü toprağın seviyesine göre 5 cm daha derin olacak şekilde dikilmelidir. Kökler dikim çukuru içine dağıtılarak yerleştirilmeli, toprakla örtülerek hava almaması sağlanmalıdır. Üstünden bitkiye can suyu verilmelidir. Dikim sonrasında ahududu fidanı topraktan 25-30 cm seviyeden kesilmelidir. Sıra üzeri bitkiler 40-60 olacak şekilde dikilmelidir. Bu aralar ahududu geliştikçe dallarla kapanır, sıralar çit gibi olur. Bu çitin eni ise 60-70 cm'ye kadar olur. Sıraların mesafesi de 2-2,5 mt olmalıdır. Ahududu bitkisi gelişme sürecinde ayda 100-150 mm su ihtiyacı duyar. Topraktaki nem az olursa, bitki de zarar görebilir. Hasat sonrası da sulamaya devam edilmelidir. Sonbaharda yağış yetersiz olursa, sulama ihmal edilmemelidir.

Ahududu yetiştiriciliği ve destek sistemleri: Yetiştiricilikte telli terbiye sistemi kurulursa, alınan verim, kalite artar. Sürgünler direklerin arasında gerilen tellere bağlı olarak gelişir ve toprakla temas etmeleri önlenir. Bu taze sürgünlerin rüzgârdan zarar görmesine, kırılmasına da engel olur. Ahududu hasadını, zirai mücadeleyi kolaylaştırır. Telli terbiye sistemi için sıra boyunca 5-6 mt aralıklarla T şeklindeki direkler toprağa çakılır. Direklerin toprağın üzerindeki kısmı 100-120 cm olmalıdır. Teller iki sıra halinde, topraktan 90 cm yatay olacak şekilde takılır. Sürgünler bu tellere sağ ve sol olarak V biçiminde bağlanır ve gelişmeleri sağlanır. Bu ahududu bitkisinin hava ve güneş almasına da yardımcı olur. İlk yılın sonunda bitkilerde ilk budama da yapılmalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği ve hasat: Ahududu bitkisi meyveleri olgunlaştığında, kendine has rengini aldıktan ve rahatlıkla dalından koptuğu dönemde hasat edilir. Olgunlaşmadan sonra 2-3 günde tekrarlanan hasatla meyveler toplanmalıdır. Avuç içine alınan meyveler parmakla hafifçe çekilerek hasat edilir. Bunların gölgede, serinde ya da soğuk hava deposunda tutulması gerekir. Daha sonra derin olmayan kasaların içine konularak, meyvelerin ezilmesine engel olunmalıdır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 23:20:26
Ahududu Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ahududu Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapıs...
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahudududur. Islah edilerek y...
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahududu vitamin açısından oldukça zengin olmasından dolayı şurubu çok tercih edilmektedir. Ahududu şu...
Ahududu Suyu
Ahududu Suyu
Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel tadı ve hoş kokusu bulunmaktadır. Ahududu suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedi...
Ahududu
Ahududu
Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyl...
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Çeşitleri
Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Ama bazı çeşitleri ise sıcak bölgelerde yetişir. Havanın oransal neminin fazl...
Ahududu Meyvesi
Ahududu Meyvesi
Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceylan anlamına geldiğinden halk arasında ceylan duru diye bilinir. Ahududu meyvesi, çok lezzetli ...
Ahududu Yağı
Ahududu Yağı
Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sektöründe cilt maskelerinde çok sık kullanılır. Neredeyse her 10 kadından yedisinde cilt sorunla...
Ahududu Marmelatı
Ahududu Marmelatı
Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu marmelatı hazırlamak oldukça basittir. Marketten satın almış olduğunuz dondurulmuş ahududularla ya ...
Ahududu Rengi
Ahududu Rengi
Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtlen ile karıştırılmakla birlikte görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir. Adındaki ceylan an...
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel bir görünüme sahip olması ve hoş kokusuyla insanlarda tüketme isteği uyandıran ahududu, sağl...
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir riziko bulunuyorsa, rahimde kasılmalara sebep olan, hormon balansını bozan nebat çaylarından uzak ...

 

Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Meyvesi
Ahududu Yağı
Ahududu Marmelatı
Ahududu Rengi
Ahududu Kurusu
Hamilelikte Ahududu Çayı
Ahududu Kompostosu
Gebelikte Ahududu Çayı
Ahududu Şerbeti
Ahududu Tohumu
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Fidanı
Ahududu Yaprağı
Ahududu Reçeli
Ahududu Yaprağı Çayı
Ahududu Bitkisi
Ahududu Likörü
Ahududu Çayı
Frambuaz Ahududu
Ahududu Sosu
Popüler İçerik
Ahududu Kompostosu
Ahududu Kompostosu
Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir....
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının so...
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ah...
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların ...
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Böğürtlen
Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem ...
Ahududu Fidanı
Ahududu Fidanı
Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, öz...
Ahududu Yaprağı
Ahududu Yaprağı
Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024