{ "title": "Ahududu Çayı", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-cayi.jpg", "date": "21.01.2024 12:19:31", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların üzerine kaynamamış 300, 350 mililitre su konularak, bu su ile kaynatılır. Bu kaynayan su ateş üzerinden alınarak beş, on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ahududu çayı hamilelik ve emzirme hariç olmak üzere günde iki bardak içilebilir. Ahududu çayının tadını artırmak amacıyla daha fazla yaprak eklenebilir. Çaya şeker konulması tavsiye edilmez. Bunun yerine birazcık bal konularak içilebilir.

Ahududu Nedir?

Anavatanı Asya olarak bilinen Ahududu (Rubus idaeus), gülgiller ailesinden, renkli meyveleri olan bir meyve bitkidir. Bahar ayları sonu yaz ortasına doğru gelişir. Bahçelerde meyve için üretimi yapılan bitki, yabani otluk ve ormanlık alanlarda da yetişir. Meyvesinin tatlı olması bu bitkiyi popüler yapmasına rağmen, uzun senelerden beri bu bitkinin yaprakları bazı hastalıkların tedavisi için kullanılır.

Ahududu Çayının Faydası

Bazı sağlık problemlerini gidermek için kullanılan önemli bir çaydır. Bu çayın yararlarını artırmak amacıyla fermente edilebilir. Bu tür fermente edilen ahududu çayı damarlara yerine geçer. Fermante için yeni toplanan, ahududu yapraklarını Emaye bir tencere içerisine, 5 santim kalınlığında dizilir. Dizilen bu yaprakların üzeri nemli bezle kapatılır. 6 ile 12 saat arasında sıcak bir yerde, meyve, çiçek kokusu gelinceye kadar, bırakılır. Daha sonra yağlı bir kâğıt ile kaplanan bir tepsinin içine 12 saat kadar bekleyen yapraklar, öncekinden daha az kalınlıkta dizilir ve 100 derecelik fırına verilerek, 45,60 dakika kurutulur. Bu şekilde fermente yapılan ahududu çayı, damar duvarlarına iyi gelerek ilaç yerine geçer. Ahududunun meyvesi dalları ve yaprakları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Taze ahududu meyvesi metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardım eder. Ahududu yaprağından yapılan çayın yaraların üzerine sürülerek, yaranın daha çabuk iyileştiği, mide bulantısı safra akışının artırılması, diş eti rahatsızlığına iyi geldiği söylenir.
Ahududunun Bileşiminde Bulunan Maddeler

Bileşimde b1 (Tiamin), PP, H(Biyotin), Beta-karotin, A (RE), B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik), B6 (Piridoksin), B9 (Folik), C, E (TE), PP vitaminler; magnezyum, sodyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, klor, kükürt; demir, çinko, pirinç, manganez, fluor, molibden, bor ve kobalt bulunur.
" } ] }