{ "title": "Ahududu Çeşitleri", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 15:59:39", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Ama bazı çeşitleri ise sıcak bölgelerde yetişir. Havanın oransal neminin fazla olduğu bölgelerde doğal olarak kendiliğinden gelişir. Bu yörelerde bulunan insanlar tarafından çeşitli isimler konarak ay çileği, ayı üzümü, more, madımak, kavuklu çilek, kırmızı böğürtlen ve it üzümü) diyebilirler. Son zamanlarda dondurma tekniklerinin geliştirilmesiyle yurt içinde ihraç edilen dondurulmuş ürünler içinde Ahududu önemli bir paya sahiptir. Bunun için soğuk hava işletmeleri tarafından istenilen ürünler arasında yer almaktadır. Yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Ahududu çeşitlerini yetiştirmede güneşlenmenin büyük önemi vardır. Yeterli güneşlenmede, daha iyi sürgün olduğu gözlenmektedir. Yaygın olarak yetiştirilen Ahududu çeşitleri ve özelliklerinin bazıları şunlardır.

Ahududu çeşitleri

Heritage: Bitkisi oldukça güçlüdür. Verimli dik uzayan gövdeye sahiptir. Uzun zaman meyve veren farklı bölgelerde iyi uyum sağlama özelliği. Meyvesi orta irilikte olan, sert, tam kırmızı olmayan, orta şekerli, derin dondurucuya uygun, serin bölgelerde geç olgunlaşır.

Meeker: Bitki güçlü ve çabuk gelişir. Makinalı hasada uygun olup meyvesi irice, tam kırmızılıkta, orta ayar sertlikte kaliteli meyve taze olup işlemeye uygundur.

Willamette: Güçlü gelişen gövdeye sahiptir. Farklı bölgelerde uyum sağlayabilecek bir özelliği vardır. Hastalıklara ve zararlıları dayanıklı bir bitkidir. Makinalı hasada uygun, sıcak bölgelerde geliştirildiğinde sonbahar ürünü alınabilmektedir. Meyvesi iri, konik, köyü kırmızı, sert, işlemeye uygundur. Ayrıca tadı güzeldir ve kök çürüklüğüne hassastır.

Tulameen: Oldukça bol hasadı olan dalları çok güçlü gelişen bir çeşittir. Makinalı hasada uygun hem sofralık hem de sanayide işlemeye uygun bir bitkidir. Meyveleri çok iri, konik, parla kırmızı, sert ve yüksek kalitelidir. Ayrıca sarı renkte olanları da vardır.
" } ] }