{ "title": "Ahududu Fidanı", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-fidani.jpg", "date": "19.01.2024 14:50:24", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle de nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Halk arasındaki ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli adlarla bilinir. Son yıllardaki gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri gerekse son yıllarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir, özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, bununla birlikte ahududu bitkisi, geçirgen ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınır.

Ahududu fidan üretimi nasıl olmalıdır

Ahududu fidanı üretiminin başlıcalarından birisi kök sürgünlerinden elde edilen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca büyüme ve gelişimlerini tamamlarlar, bu sürgünler sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesinden ilkbahara kadar köklerinden büyüyen bu sürgünler, kökleri ile sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar, kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerden elde edilen çileklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen sonra başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 - 10 milimetreye kalınlığa 5 - 10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır. Bu kök parçaları dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kök çelikleri dikim yapılacak arazide 50 - 80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay olarak dikilerek üzeri kapatılır. Bu çeliklerde bulunan gözler ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelir.

Modern doku kültürü yöntemi ise kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınır, bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi en iyi şartların sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur, bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra da daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Başlıca ahududu fidanı cinsleri

Heritage cinsi ahududu: Dik büyüyen, Güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir, geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere iyi uyum sağlayabilen, meyvesi orta irilikte ve serttir, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur, iklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi vardır.

Meeker cinsi ahududu: Makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Willamette cinsi ahududu: Farklı bölgelere kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. Sıcak iklimi olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olmakla beraber tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.
" } ] }