{ "title": "Ahududu Kompostosu", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-kompostosu.jpg", "date": "20.01.2024 07:54:32", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir yapıya sahiptir. Ahududu meyvesinin yetişme ve tüketilme dönemleri sonbahar ve yaz aylarına denk gelir. Meyvenin yetiştiği ağaç gülgiller familyasından olup özellikle Asya, Amerika ve Avrupa'da yetişen bir bitkidir. Bu meyvenin anayurdu tam olarak bilinmemektedir. Fakat birçok bilimsel araştırmalarda anayurdu Türkiye'nin Ege Bölgesi olarak tahmin edilmektedir. Ahududu meyvenin kökleri çok uzun yıllara dayalı olsa da her iki yılda bir sürgünlerini yeniler. Bitki gülgiller familyasından olduğu için gövde kısımlarında bol yaprakları ve dikenleri vardır. Daha çok yabani bir şekilde kendiliğinden olan bu meyvenin bitkisi orman bölgelerinde görülür. Bitkinin sürgünleri ikinci yılında uç kısımlarına doğru çiçekler açar ve meyveleri oluşur.