{ "title": "Ahududu Kompostosu", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-kompostosu.jpg", "date": "20.01.2024 07:54:32", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir yapıya sahiptir. Ahududu meyvesinin yetişme ve tüketilme dönemleri sonbahar ve yaz aylarına denk gelir. Meyvenin yetiştiği ağaç gülgiller familyasından olup özellikle Asya, Amerika ve Avrupa'da yetişen bir bitkidir. Bu meyvenin anayurdu tam olarak bilinmemektedir. Fakat birçok bilimsel araştırmalarda anayurdu Türkiye'nin Ege Bölgesi olarak tahmin edilmektedir. Ahududu meyvenin kökleri çok uzun yıllara dayalı olsa da her iki yılda bir sürgünlerini yeniler. Bitki gülgiller familyasından olduğu için gövde kısımlarında bol yaprakları ve dikenleri vardır. Daha çok yabani bir şekilde kendiliğinden olan bu meyvenin bitkisi orman bölgelerinde görülür. Bitkinin sürgünleri ikinci yılında uç kısımlarına doğru çiçekler açar ve meyveleri oluşur.

Ahududu kompostosu malzemeleri
Ahududu kompostosu nasıl yapılır?

Öncelikle açık alanlarda ve ormanlık bölgelerde olan ahududunun mutlaka yıkanması gerekir. Parçalanmaması ve dağılmaması için suda bekleterek yıkayınız. Daha sonrasında bir süzgeç yardımı ile suyunu süzebilirsiniz. Buradaki bir diğer ayrıntı asla dondurulmuş ahududu kullanılmamasıdır. Ahududu kompostosunu hazırlarken ilk olarak yapacağınız şey bir tencereye şekeri ve suyu ilave ederek orta ateşte içerisindeki şeker eriyinceye kadar kaynatmanız gerekir. Şekerli su kaynamaya başladığında altı iyice kısılarak üzerine bir tatlı kaşığı limon ilave edilir. Daha sonra yaklaşık olarak bir on dakika kadar kısık ateşte kıvama gelmesi için bekletilir. Şekerli suyun ocaktaki süresi bittiğinde ocaktan alınıp, ılıması için bir kenara bırakılır. Ilıyan şerbetin içerisine önceden temizleyip hazırladığımız ahududular içerisine bırakılarak tahta kaşık yardımı ile ahududulara zarar vermeden karıştırılır. Buradaki en önemli ayrıntı gereken ılıklığa gelmeyen şerbete ahududuları koyar iseniz, ahududular dağılıp parçalanır ve istenilen akışkan kıvama gelmez. O yüzden şerbetin ılıdığından mutlaka emin olmanız gerekmektedir. Hazır hale gelen kompostonun kendisin toplaması için buzdolabına konur ve ortalama olarak on iki saat dinlenmeden sonra servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }