{ "title": "Ahududu Rengi", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-rengi.jpg", "date": "21.01.2024 17:40:02", "author": "hülya yıldız", "article": [ { "article": "Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtlen ile karıştırılmakla birlikte görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir. Adındaki ceylan anlamına gelen ahu ve dut kelimesiyle birleşmesi sonucu bu ismi almıştır. Yani aslında ceylan dutu anlamına gelmektedir.

Genellikle ormanların açık bölgelerinde ya da yangın veya ağaç kesimi nedeniyle ormanda açılan bölgelerde meydana gelmektedir. Bu tarz alanlarda büyümektedirler. Bu meyve Amerika, Asya ve Avrupa'nın birçok bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak asıl yurdu tam olarak bilinememektedir. Adındaki bilgilerden yola çıkılarak asıl yetiştirilen bölge Türkiye'de Ege bölgesi olarak tahmin edilmektedir. Meyvenin oluşumu 2 yılı aşkındır.

Bitkinin gövdesi dikenlerle kaplıdır. Bitki belli bir süreden sonra beyaz bir çiçek açmaya başlar. Çiçek zamanla olgunlaşarak meyve haline gelmektedir. Tadı herkesçe hoş bulunan bir meyvedir. Ayrıca meyvenin çok çabuk bozulması dezavantajı olduğunu göstermektedir. Bu yüzden çok bekletilmeden tüketilmelidir. Çabuk bozulmasına rağmen dondurulmaya elverişli bir meyvedir.

Ahududu, direkt olarak yenilebileceği gibi meyveden, dondurma, şekerleme vs. Gibi elverişli şeyler de yapılabilmektedir. Meyvenin sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Besin değeri açısından oldukça zengindir. İnsan sağlığı açısından içerisinde B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Ahududu meyvesi, damar ve doku büzücü özelliğe sahiptir. Meyve, ishali kesmekle birlikte kadınlarda regl dönemlerini düzene sokmaktadır. Doğum yapan kadınlarda ağrıyı azaltıcı etkiye sahiptir. Özellikle kadınlarda oluşan beyaz akıntıyı kesmektedir.

Ahududu rengi, pembe ve kırmızı karışımı bir renkten oluşmaktadır. Meyve olgunlaşma döneminde koyulaştığı için koyu kırmızı veya pembeye benzemektedir. Ahududunun bazı çeşitlerinde çifte rengi bir arada görmek mümkündür. Açık pembe renk meyvenin olgunlaşma sürecine bağlı olarak koyulaşmaktadır. Bu renk mor ve siyah arasında bir tona bürünmektedir. Günümüzde hormonların etkisiyle yeni yetişen ahududular mavi ve sarı renkte de oluşabilmektedir.

Ahududu rengi, özellikle kadınlar tarafından sıkça kullanılmaktadır. Ruj, oje vs. Gibi kadınların kişisel bakım ürünlerinde ahududu renginin tonlarını görmek mümkündür.
" } ] }