{ "title": "Ahududu Tohumu", "image": "https://www.ahududu.gen.tr/images/ahududu-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 02:31:27", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açıklığında yetişmektedir ve nemli iklime sahip bölgelerde rahatlıkla üretilir, kökten kesilmediği sürece kendiliğinde çevreye yayılır, çoğalır.

Ahududu iki cins olarak yetişir yabani türü yaz aylarında çiçek açar meyve verir, diğeri ise devamlı meyve veren cinstir. Ahududu yaprakları kurutularak bazı bitki çaylarıyla beraber kullanılır. Yaprakları 3-5 guruplar halinde üst kısmı yeşil, alt kısmı ise gümüş beyaz renkte olur.

Ahududu yetiştiriciliğinde kışın diplerdeki sürgünlerle yapılır. Diplerdeki sürgünler alınır iyi sürülmüş, analiz edilmiş, verimli hayvan gübresi katılarak hazırlanmış toprağa 1 m aralıklarda dikimi yapılır. Dikilen ahududu sürgünleri ilk sene açacağı tüm çiçekleri toplanılır. Bu çiçeklerin toplanması kinci sene kuvvetli ahududu meyveleri olmasını sağlar.

Ahududu meyvesinin sulama işlemi yaz aylarında yapılır, devamlı toprağın nemli olması sağlanır. Sulama işlemi sonbahar aylarında durdurulur nedeni ise kışın ahududu bitkisinin sertleşmesi kış aylarını sağlıklı geçirebilmesini sağlamaktadır.

Ahududunun faydaları nelerdir?

Ahududunun içeriğinde bulunan C vitaminin sağlık açısında çok önemi vardır.
Ahududu tohumu yağının faydaları nelerdir?

Ahududu meyvesinin özü cilt için çok yararlıdır. Bu yağ cildin nem dengesini korur cildi beyazlaşmasını sağlar.
Saygılar
" } ] }