Ahududu bitkisi, gülgillerden çalı görünümlü dikenli bir bitkidir. Dağ çileği, framboise, rubus idaeus gibi isimleri vardır. Kümeler halinde ve kendiliğinden yetişir. Duta benzer meyvelerinden reçel, şurup ve likör yapılabilir. Meyveleri kırmızı renkli ve tatlıdır. Ahu kelimesi ceylan anlamına geldiği için, ceylan dutu da denmektedir. Genelde ormanların yangın ya da kesim nedeniyle açılan yerlerinde büyür.
Daha çok nemli bölgelerde üretilen bu bitki, arılar için önemli bir yeri vardır.
Ahududu bitkisinin yaprakları bitki çaylarında kullanılmaktadır. Bu çaylar taze ya da kurutulmuş formlarda kullanılabilmektedir.
- Ahududu bitkisi kanın temizlenmesini sağlar. Kanda yiyecekler yoluyla, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar ve havadaki kirlilik sebebiyle birçok toksin birikir. Ahududu bitkisi vücutta biriken bu toksinlerin dışarıya atılmasına yardımcı olur. Bu şekilde bağışıklık sistemi de güçlenmiş olacaktır.
- Taze olarak tüketilen ahududu bitkisi şeker ve böbrek rahatsızlığı tedavilerinde, tedaviyi destekler ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
- Kendini yorgun hissettiğiniz günün sonunda ahududu bitkisinin meyvelerinden tüketerek ya da çayını içerek zindelik kazanabilirsiniz.
- Dokuların güçlendirerek sıkılaşmasını yardımcı olur. Spor yapanlarda oluşabilecek krampları engelleyebilir.
- Ahududu bitkisi çay olarak ateşli hastalıklarda kullanıldığında ateşin düşmesini sağlar.
- A vitamini açısından zengin bir bitkidir. Bu vitamin özellikle sağlıklı saç ve saç derisi, diş ve diş etleri için önemlidir. Aynı zamanda daha iyi görmeye yardımcı olur.
- Verem, anemi ve romatizma hastalıklarında tedavi sürecine destek olur.
- Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayanlar için önemli bir şifa kaynağıdır. Yemeklerle beraber tüketildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
- Ahududu bitkisinin çiçekleri kaynatılıp düzenli olarak gargara yapıldığında diş eti hastalıklarına iyi gelir ve oluşumlarını engeller.
- Ahududu bitkisi ile yüz maske yapılarak sürüldüğünde sivilcelerin giderilmesine yardımcı olur.
- Son dönemlerde yapılan araştırmalar ahududunun Alzheimer hastalığını yavaşlattığı ve önlediği yönünde sonuçlar vermiştir.
Ahududu bitkisinin yapraklarını ufak parçalar haline getirdikten sonra 1 çay kaşığı kadarını soğuk suda 1 saat bekletin. Daha sonra 1 fincan kadar su ile kaynatıp soğumaya bırakın. Sıcak ya da ılık içebilirsiniz. Günde 3 bardak kadar tüketilebilir. Ahududu bitkisinin meyvelerinden çok güzel reçel yapabilirsiniz.
Ahududu bitkisi zararları nelerdir?
Tükettiğimiz yararlı şeyler bilinçsiz şekilde kullanıldığında elbette ki zararlı da olacaktır. Düzenli kullanmanız gereken ilaçlar var ise mutlaka doktorunuza bilgi veriniz. Mide ve sindirimi yolu rahatsızlıkları yaşayanlar çok fazla tüketmemelidir. Bu rahatsızlıklar yara vb. Rahatsızlıklardır.