Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ahududu Fidanı

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle de nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Halk arasındaki ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli adlarla bilinir. Son yıllardaki gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri gerekse son yıllarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir. Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir, özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, bununla birlikte ahududu bitkisi, geçirgen ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınır.

Ahududu fidan üretimi nasıl olmalıdır


Ahududu fidanı üretiminin başlıcalarından birisi kök sürgünlerinden elde edilen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca büyüme ve gelişimlerini tamamlarlar, bu sürgünler sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesinden ilkbahara kadar köklerinden büyüyen bu sürgünler, kökleri ile sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar, kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerden elde edilen çileklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen sonra başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 - 10 milimetreye kalınlığa 5 - 10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır. Bu kök parçaları dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kök çelikleri dikim yapılacak arazide 50 - 80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay olarak dikilerek üzeri kapatılır. Bu çeliklerde bulunan gözler ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelir.

Modern doku kültürü yöntemi ise kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınır, bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi en iyi şartların sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur, bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra da daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Başlıca ahududu fidanı cinsleri


Heritage cinsi ahududu: Dik büyüyen, Güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir, geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere iyi uyum sağlayabilen, meyvesi orta irilikte ve serttir, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur, iklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi vardır.

Meeker cinsi ahududu: Makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Willamette cinsi ahududu: Farklı bölgelere kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. Sıcak iklimi olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olmakla beraber tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 14:50:24
Ahududu Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ahududu Fidanı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapıs...
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahudududur. Islah edilerek y...
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahududu vitamin açısından oldukça zengin olmasından dolayı şurubu çok tercih edilmektedir. Ahududu şu...
Ahududu Suyu
Ahududu Suyu
Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel tadı ve hoş kokusu bulunmaktadır. Ahududu suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedi...
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir...
Ahududu
Ahududu
Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyl...
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Çeşitleri
Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Ama bazı çeşitleri ise sıcak bölgelerde yetişir. Havanın oransal neminin fazl...
Ahududu Meyvesi
Ahududu Meyvesi
Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceylan anlamına geldiğinden halk arasında ceylan duru diye bilinir. Ahududu meyvesi, çok lezzetli ...
Ahududu Yağı
Ahududu Yağı
Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sektöründe cilt maskelerinde çok sık kullanılır. Neredeyse her 10 kadından yedisinde cilt sorunla...
Ahududu Marmelatı
Ahududu Marmelatı
Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu marmelatı hazırlamak oldukça basittir. Marketten satın almış olduğunuz dondurulmuş ahududularla ya ...
Ahududu Rengi
Ahududu Rengi
Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtlen ile karıştırılmakla birlikte görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir. Adındaki ceylan an...
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel bir görünüme sahip olması ve hoş kokusuyla insanlarda tüketme isteği uyandıran ahududu, sağl...

 

Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Meyvesi
Ahududu Yağı
Ahududu Marmelatı
Ahududu Rengi
Ahududu Kurusu
Hamilelikte Ahududu Çayı
Ahududu Kompostosu
Gebelikte Ahududu Çayı
Ahududu Şerbeti
Ahududu Tohumu
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Fidanı
Ahududu Yaprağı
Ahududu Reçeli
Ahududu Yaprağı Çayı
Ahududu Bitkisi
Ahududu Likörü
Ahududu Çayı
Frambuaz Ahududu
Ahududu Sosu
Popüler İçerik
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bi...
Ahududu Kompostosu
Ahududu Kompostosu
Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir....
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının so...
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ah...
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların ...
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Böğürtlen
Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024