Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması: Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak aslında çok kolaydır bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir, iki saat kadar soğuk suda bekletilmeye bırakılır. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların üzerine kaynamamış 300, 350 mililitre su konularak, bu su ile kaynatılır. Bu kaynayan su ateş üzerinden alınarak beş, on dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Ahududu çayı hamilelik ve emzirme hariç olmak üzere günde iki bardak içilebilir. Ahududu çayının tadını artırmak amacıyla daha fazla yaprak eklenebilir. Çaya şeker konulması tavsiye edilmez. Bunun yerine birazcık bal konularak içilebilir.

Ahududu Nedir?


Anavatanı Asya olarak bilinen Ahududu (Rubus idaeus), gülgiller ailesinden, renkli meyveleri olan bir meyve bitkidir. Bahar ayları sonu yaz ortasına doğru gelişir. Bahçelerde meyve için üretimi yapılan bitki, yabani otluk ve ormanlık alanlarda da yetişir. Meyvesinin tatlı olması bu bitkiyi popüler yapmasına rağmen, uzun senelerden beri bu bitkinin yaprakları bazı hastalıkların tedavisi için kullanılır.

Ahududu Çayının Faydası


Bazı sağlık problemlerini gidermek için kullanılan önemli bir çaydır. Bu çayın yararlarını artırmak amacıyla fermente edilebilir. Bu tür fermente edilen ahududu çayı damarlara yerine geçer. Fermante için yeni toplanan, ahududu yapraklarını Emaye bir tencere içerisine, 5 santim kalınlığında dizilir. Dizilen bu yaprakların üzeri nemli bezle kapatılır.
6 ile 12 saat arasında sıcak bir yerde, meyve, çiçek kokusu gelinceye kadar, bırakılır. Daha sonra yağlı bir kâğıt ile kaplanan bir tepsinin içine 12 saat kadar bekleyen yapraklar, öncekinden daha az kalınlıkta dizilir ve 100 derecelik fırına verilerek, 45,60 dakika kurutulur. Bu şekilde fermente yapılan ahududu çayı, damar duvarlarına iyi gelerek ilaç yerine geçer. Ahududunun meyvesi dalları ve yaprakları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Taze ahududu meyvesi metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardım eder. Ahududu yaprağından yapılan çayın yaraların üzerine sürülerek, yaranın daha çabuk iyileştiği, mide bulantısı safra akışının artırılması, diş eti rahatsızlığına iyi geldiği söylenir.
  • Kabızlığı giderir.
  • İshali keser
  • Gastrit tedavisine yardım eder.
  • Enterit (İnce bağırsak iltihabı) hastalığının tedavisi için kullanılır.
  • Dispepsi (Enzimlerdeki kötü tahsis sebebi ile olan hazımsızlık) tedavisi için kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Anjinin hızlı iyileşmesini sağlar.
  • İltihap önleyici etkiye sahiptir.
  • Büzücü etkisi vardır.
  • Yüksek ateşi düşürmektedir.
  • Terletme etkisi yapar.
  • Ağızdaki iltihabı giderir.
  • Doğumun rahat olmasını sağlar.
  • Annenin sütünü fazlalaştırır.

Ahududunun Bileşiminde Bulunan Maddeler


Bileşimde b1 (Tiamin), PP, H(Biyotin), Beta-karotin, A (RE), B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik), B6 (Piridoksin), B9 (Folik), C, E (TE), PP vitaminler; magnezyum, sodyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, klor, kükürt; demir, çinko, pirinç, manganez, fluor, molibden, bor ve kobalt bulunur.
21.01.2024 12:19:31
Ahududu Çayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Çayı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Çayı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024