Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle de nem oranı fazla olan yerlerde, doğal olarak kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Halk arasındaki ağaç çileği, kırmızı böğürtlen gibi çeşitli adlarla bilinir. Son yıllardaki gerek dondurulmuş ürünler kategorisindeki ihracat yeri gerekse son yıllarda gelişen dondurma çeşitleri ile oldukça önemli bir yere sahiptir.
Ahududu bitkisi orta veya orta küçük çalı bitkileridir, özel bir toprak veya bakım gerektirmezler, bununla birlikte ahududu bitkisi, geçirgen ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda daha yüksek verim alınır.

Ahududu fidan üretimi nasıl olmalıdır


Ahududu fidanı üretiminin başlıcalarından birisi kök sürgünlerinden elde edilen fidanlardır. Ahududu bitkisinin her yıl köklerden çıkan sürgünler mevsimi boyunca büyüme ve gelişimlerini tamamlarlar, bu sürgünler sonbaharla birlikte yaprakların dökülmesinden ilkbahara kadar köklerinden büyüyen bu sürgünler, kökleri ile sökülerek ahududu fidanı olarak kullanılırlar, kışları sert geçen bölgelerde en uygun fidan sökümü ilkbahar aylarıdır.

Diğer bir ahududu fidanı üretimi ise köklerden elde edilen çileklerdir. Sonbaharda yaprakların dökümünden hemen sonra başlayan dönem ile ilkbaharda gözlerin belirginleşmesine kadar geçen sürede, 2 - 10 milimetreye kalınlığa 5 - 10 santimetre uzunluğa kadar muhtelif kalınlıklarda köklerden parçalar hazırlanır.
Bu kök parçaları dikime kadar nemli bir ortamda tutularak kurumaları önlenir. Alınan kök çelikleri dikim yapılacak arazide 50 - 80 santimetre aralıklarla ortalama 4 santimetre derinliğe yatay olarak dikilerek üzeri kapatılır. Bu çeliklerde bulunan gözler ilkbaharla birlikte patlar ve dikime hazır fidan haline gelir.

Modern doku kültürü yöntemi ise kontrollü bir ortamda büyütülen ana bitkilerin büyüme noktalarının olduğu yerlerden yaklaşık 0,1 ile 0,3 milimetre civarında küçük parçalar alınır, bu örnekler sterilize edilmiş özel tüplerde özel besin ortamlarında korunarak büyüme odalarında muhafaza edilirler. Işık, nem ve sıcaklık gibi en iyi şartların sağlandığı büyüme odalarında çoğaltılarak bitkiler oluşturulur, bu bitkiler önce küçük saksılara, daha sonra da daha büyük saksılara alınarak dış ortam şartlarına alıştırılarak büyütülürler.

Başlıca ahududu fidanı cinsleri


Heritage cinsi ahududu: Dik büyüyen, Güçlü ve gelişen bir yapıya sahiptir, geç dönemlere kadar ürün hasadı yapılabilen ve farklı bölgelere iyi uyum sağlayabilen, meyvesi orta irilikte ve serttir, orta düzeyde kırmızı olup, tadı orta düzeydedir ve derin dondurulmaya uygundur, iklimi serin bölgelerde geç olgunlaşma süresi vardır.

Meeker cinsi ahududu: Makine ile hasada uygun, güçlü bir şekilde gelişen, kırmızı renkli, iri meyveli, orta sertlik derecesine sahip kaliteli ve taze işlemeye uygun bir cinstir.

Willamette cinsi ahududu: Farklı bölgelere kolay uyum sağlayabilen, güçlü bir şekilde gelişen, zararlılara ve hastalıklara dayanıklı, makine ile hasada uyumlu bir ahududu cinsidir. Sıcak iklimi olan bölgelerde sonbahar hasadı da alınabilmektedir. Willamette cinsi ahududu, konik yapıda, kırmızı renkli, yapısı iri ve sert olmakla beraber tadı iyi olup işlemeye oldukça elverişli bir cinstir.
19.01.2024 14:50:24
Ahududu Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Fidanı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024