Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açıklığında yetişmektedir ve nemli iklime sahip bölgelerde rahatlıkla üretilir, kökten kesilmediği sürece kendiliğinde çevreye yayılır, çoğalır.

Ahududu iki cins olarak yetişir yabani türü yaz aylarında çiçek açar meyve verir, diğeri ise devamlı meyve veren cinstir.
Ahududu yaprakları kurutularak bazı bitki çaylarıyla beraber kullanılır. Yaprakları 3-5 guruplar halinde üst kısmı yeşil, alt kısmı ise gümüş beyaz renkte olur.

Ahududu yetiştiriciliğinde kışın diplerdeki sürgünlerle yapılır. Diplerdeki sürgünler alınır iyi sürülmüş, analiz edilmiş, verimli hayvan gübresi katılarak hazırlanmış toprağa 1 m aralıklarda dikimi yapılır. Dikilen ahududu sürgünleri ilk sene açacağı tüm çiçekleri toplanılır. Bu çiçeklerin toplanması kinci sene kuvvetli ahududu meyveleri olmasını sağlar.

Ahududu meyvesinin sulama işlemi yaz aylarında yapılır, devamlı toprağın nemli olması sağlanır. Sulama işlemi sonbahar aylarında durdurulur nedeni ise kışın ahududu bitkisinin sertleşmesi kış aylarını sağlıklı geçirebilmesini sağlamaktadır.

Ahududunun faydaları nelerdir?


Ahududunun içeriğinde bulunan C vitaminin sağlık açısında çok önemi vardır.
  • Ahududunun içeriğinde bulunan şeker yapısı levülöz tipinden olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla ahududu tüketebilirler.
    Ahududu meyvesi romatizma hastalığı için çok faydalıdır.
  • Ahududu suyu kış aylarında tüketilmesinde fayda vardır, soğuk algınlığını önler, gribe yakalanmayı önler ve ateşli hastalıklarda vücudu korur.
  • Ahududu şurubu eczacılıkta ilaçlara tat ve koku vermesi için kullanılır.
  • Ahududu kendine özgü hoş kokusu ve rengi sayesinde meyve konsantresinde, meyve tozu ve meyve esansı imalatlarında oldukça değerli bir madde olarak kullanılır.
  • Ahududu meyvesini taze olarak tüketilmesi vücuda kuvvet verir, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücü etkisi vardır, iştah açıcıdır. Ahududu meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi pastalarda, dondurma yapımında, içkilerde, konservecilikte ve reçel, marmelat yapımında öne çıkan bir meyve türüdür.

Ahududu tohumu yağının faydaları nelerdir?


Ahududu meyvesinin özü cilt için çok yararlıdır. Bu yağ cildin nem dengesini korur cildi beyazlaşmasını sağlar.
  • Ahududu tohumlarının içeriğinde bulunan değerli vitaminlerin birçok rahatsızlığı önemle etkisi olduğu bilinmektedir. Ahududu çekirdeğinde elde edilen yağ cilt üzerinde çok etkisi vardır.
  • Ahududu tohumu yağı ahududu meyvesinin özünden elde edilir içeriğinde bulunan E ve C vitamini içeriği ile cildin yenilenmesini sağlar. Bu yağ cildin derinlemesine beslenmesini sağlar pürüzsüz bir cilt yapar, cildi sıkıştırır, esneklik verir.
  • Ahududu tohumu yağı hücrelerin yenilenmesini sağlar kan dolaşımını harekete geçirir. Ahududu yağını temizlenmiş cilde uygulayın, hafif masaj darbeleri ile cilde yedirin 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile cildi temizleyin.
  • Ahududu çekirdeğinde elde edilen yağ gut hastalığına faydalıdır. Romatizma ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.

Saygılar

20.01.2024 02:31:27
Ahududu Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024