Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açıklığında yetişmektedir ve nemli iklime sahip bölgelerde rahatlıkla üretilir, kökten kesilmediği sürece kendiliğinde çevreye yayılır, çoğalır.
Ahududu iki cins olarak yetişir yabani türü yaz aylarında çiçek açar meyve verir, diğeri ise devamlı meyve veren cinstir.
Ahududu yaprakları kurutularak bazı bitki çaylarıyla beraber kullanılır. Yaprakları 3-5 guruplar halinde üst kısmı yeşil, alt kısmı ise gümüş beyaz renkte olur.
Ahududu yetiştiriciliğinde kışın diplerdeki sürgünlerle yapılır. Diplerdeki sürgünler alınır iyi sürülmüş, analiz edilmiş, verimli hayvan gübresi katılarak hazırlanmış toprağa 1 m aralıklarda dikimi yapılır. Dikilen ahududu sürgünleri ilk sene açacağı tüm çiçekleri toplanılır. Bu çiçeklerin toplanması kinci sene kuvvetli ahududu meyveleri olmasını sağlar.
Ahududu meyvesinin sulama işlemi yaz aylarında yapılır, devamlı toprağın nemli olması sağlanır. Sulama işlemi sonbahar aylarında durdurulur nedeni ise kışın ahududu bitkisinin sertleşmesi kış aylarını sağlıklı geçirebilmesini sağlamaktadır.
Ahududunun faydaları nelerdir?
Ahududunun içeriğinde bulunan C vitaminin sağlık açısında çok önemi vardır.
- Ahududunun içeriğinde bulunan şeker yapısı levülöz tipinden olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla ahududu tüketebilirler.
Ahududu meyvesi romatizma hastalığı için çok faydalıdır.
- Ahududu suyu kış aylarında tüketilmesinde fayda vardır, soğuk algınlığını önler, gribe yakalanmayı önler ve ateşli hastalıklarda vücudu korur.
- Ahududu şurubu eczacılıkta ilaçlara tat ve koku vermesi için kullanılır.
- Ahududu kendine özgü hoş kokusu ve rengi sayesinde meyve konsantresinde, meyve tozu ve meyve esansı imalatlarında oldukça değerli bir madde olarak kullanılır.
- Ahududu meyvesini taze olarak tüketilmesi vücuda kuvvet verir, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücü etkisi vardır, iştah açıcıdır. Ahududu meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi pastalarda, dondurma yapımında, içkilerde, konservecilikte ve reçel, marmelat yapımında öne çıkan bir meyve türüdür.
Ahududu tohumu yağının faydaları nelerdir?
Ahududu meyvesinin özü cilt için çok yararlıdır. Bu yağ cildin nem dengesini korur cildi beyazlaşmasını sağlar.
- Ahududu tohumlarının içeriğinde bulunan değerli vitaminlerin birçok rahatsızlığı önemle etkisi olduğu bilinmektedir. Ahududu çekirdeğinde elde edilen yağ cilt üzerinde çok etkisi vardır.
- Ahududu tohumu yağı ahududu meyvesinin özünden elde edilir içeriğinde bulunan E ve C vitamini içeriği ile cildin yenilenmesini sağlar. Bu yağ cildin derinlemesine beslenmesini sağlar pürüzsüz bir cilt yapar, cildi sıkıştırır, esneklik verir.
- Ahududu tohumu yağı hücrelerin yenilenmesini sağlar kan dolaşımını harekete geçirir. Ahududu yağını temizlenmiş cilde uygulayın, hafif masaj darbeleri ile cilde yedirin 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile cildi temizleyin.
- Ahududu çekirdeğinde elde edilen yağ gut hastalığına faydalıdır. Romatizma ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.
Saygılar