Ahududu yaprağı çayı, sağlık için oldukça faydalı bir bitki çayıdır. Ahududu gül familyasından bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan yaz ortasına kadar büyür ve meyve vermeye başlar. Ahududu meyvesinin olgunlaşmamış hali önce yeşil sonra kırmızıdır. Olgunlaşma döneminde ise ahududu meyvesi siyaha dönmektedir. Ahududu bitkisi yabani olarak ormanlık ve ağaçlık alanlarda su diplerinde yetişir fakat şimdi birçok bahçede aşılanmış hali ile yetiştirilmektedir.
Ahududu yaprakları çok uzun yıllardır çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelmektedir ve vücuda fayda sağlamaktadır. Ahududu bitkisinin ana vatanı Asya olarak bilinmektedir. Ahududu bitkisinin meyveleri de oldukça yararlıdır. Bağışıklığı arttırıcı özelliklere sahiptir. Ahududu meyvesi doğal antibiyotik içermektedir. Ahududu bitkisinin meyvesi taze yendiği gibi reçel olarak da tüketilebilir. Yaprakları ise kurutulup özellikle kış aylarında içilmek için saklanır. Ahududu yapraklarının kışa saklanmasının bir sebebi de ahududu yapraklarının vücut direncini arttırması ve soğuk algınlıklarına iyi gelmesidir. Birçok bahçede bitki olarak yetiştirilen ahu dudu sulak yerleri sevmektedir ve o bölgelerde daha rahat yetişmektedir.
- Vücutta bulunan kanı temizler
- Kişide bulunan boğaz ağrısına iyi gelir
- Diş eti hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir.
- Kadınlarda adet düzensizliklerine iyi gelmektedir
- Adet öncesi ağrıları azaltır
- Bağırsak hastalıklarına ve ishale iyi gelmektedir.
- Bronşit hastalığına iyi gelmektedir.
- Gastrit tedavisine iyi gelmektedir
- Kişide bulunan öksürük problemlerini giderir
- Emzirme dönemlerinde anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir
- Vücuttaki iltihapları giderir
Ahududu yaprağı çayı nasıl yapılır?
Ahududu yaprakları öncelikle güneşte kurutulur ve sonrasında ufalanarak kırıntılar haline getirilir. Kırıntı haline getirilmiş ahududu yapraklarını 1 veya 2 saat soğuk suda beklettin. Ahududu yaprağının faydalarından maksimum derecede faydalanmak için ahududu yaprağı kırıntılarını ıslattığınız suyla haşlayın. 1 fincan ahududu çayı yapmak için 1 kay kaşığı ahududu yaprağının kırıntısı yeterlidir. Kurutulmuş ahududuyu iyice kaynattıktan sonra 5 dakika soğumasını bekleyip süzerek içebilirsiniz. Gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlar hariç diğer bireyler günde 3 bardak içebilirler. Fakat 3 bardaktan fazlası uygun olmayabilir.
Ahududu yaprağı çayı kimlere tavsiye edilmez
- Ahududu bitkisine alerjisi olanlar
- Böbrek taşı olanlar
- İdrar yollarında taş veya kum bulunanlar
- Damla hastalıkları olanlar
- Gebelik döneminde olanlar