Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahudududur. Islah edilerek yetiştirilen ahududu yabani olarak yetişen ahudududan daha verimli, daha kaliteli ve ekonomik yönden daha değeri daha fazla olan bir meyve olarak bilinmektedir.
Ahududu ülkemizde birçok alanda tüketim alanı bulunan bir meyvedir örneğin ahududu taze şekilde yenilerek tüketilmesinin yanı sıra marmelat, reçel, konserve, likör yapımında, meyve suyu imalatında ve hatta pastacılık sanayi gibi birçok alanda kullanılan lezzetli ve bol miktarda c vitamine sahip bir tür meyvedir. Ahududu aile tarımına uygun çok karlı bir tarım ürünü olarak da bilinmektedir. Ayrıca ahududu bitkisi özelliği ile toprak kaymalarını engelleyen bir bitki olarak da bilinir.

Ahududu Bakımı Nasıl Yapılır?


Ahududu bakımında en önemli unsurlardan birisi topraktır. Ahududu toprağında özellikle yabani otlar ile mücadele çok önemlidir. İlk dönemlerden başlanarak hasat zamanına kadar ahududu bakımı için sürekli toprak işlenmelidir. Daha sonra ahududu bakımında gübreleme işlemi önemlidir. Ahududu bakımında gübreleme için ticari tarım gübreleri ve özel çiftlik gübreleri verilerek ahududunun fiziksel yapısının ve bitkinin besin değerlerinin yükseltilmesi çok önemlidir ve ahududu toprağının da su tutma kapasitesinin artırılması da ahududu bakımı için çok önemlidir.
Ahududu bakımı sırasında bitkiye verilen azotlu gübreye azami özen gösterilmelidir. Çünkü verilen azot miktarı iyi ayarlanamaz ise ahududu meyvesinin yumuşaması ve özelliğini kaybederek pazar değerinin düşmesine sebep olmaktadır. Ahududu bakımında bitkiden daha verimli meyve alınması için en doğru gübreleme sıravari ya da ocak usulü gübreleme şekilleri olmaktadır. Ayrıca ahududu bakımında toprak tahlilleri de her yıl düzenli bir şekilde yapılması gereklidir. Ahududu bakımında sulama işlemi ise genellikle sulamada ahududu hasat zamanına yakın bir zamanda çok daha fazla sulanması gereken bir bitkidir.

Ahududu Bakımında Budama


Ahududu bakımında budama işlemi de çok önemlidir. Buna göre ahududu budama şekilleri olarak.
  • Dikim budaması
  • Yaz budaması
  • Kış budaması
  • Gençleştirme budaması
Dikim budaması; Ahududu dikiminden hemen sonra en fazla 30 cm yükseklikte budanmalıdır. Ahududu budamada ilk bahar aylarında bakılarak 3-4 adet kuvvetli olan kollar bırakılarak diğer filizler kesilmelidir. Ahududu gövdesinde budama yapılırken bırakılan kuvvetli dallar arası da en az 25 cm olmalıdır.

Kış budaması; Ahududu kış budamasında hasat zamanı geçtikten hemen sonra sonbahar aylarına doğru kuruyan dallar dipten kesilerek temizlenmelidir. Kök kısmından yetişen filizlerin önü açılmalıdır. Ahududu kış budaması için en uygun zaman ise sonbahar ayları ya da ilk bahar başlangıcında olmaktadır.

Yaz budaması; Ahududu bakımında yaz budaması bitki tepeleri kesilerek aşırı derecede fazla olan dalların budanması gerekmektedir. Fakat çok aşırı sıcaklarda bu işlemin yapılması bitki için çok zararlıdır. Ahududu bakımında zayıf ve yere yakın kollar budanmalıdır. Ahududu meyvelerinin kuvvetlendirilmesi için fazla kollar gövdeden temizlenmelidir. İri meyve alınması ancak kuvvetlendirilmiş dallardan alınacağı unutulmamalıdır.

Gençleştirme budaması; Son olarak ahududu bakımında gençleştirme budaması olarak bitki artık yaşlandığından kök kısımlarında zayıflama görülür. Bu durumda ahududu bitkisinin kalitesi düşerek verimsizleşir. Bu durumu önlemek için ahududu en az 6 yıl aralıklar ile toprak altında bulunan köke ulaşarak kesilmesi ve bitkinin gençleştirilmesi önemlidir. Yaşlı kökler bitkiden ayrılarak akabinde bol miktarda çiftlik gübresi ve bunun yanı sıra ticari gübre verilerek ahududunun güçlenmesi ve ömrünün uzaması sağlanır.

Ahududu Bakımında Terbiye Yöntemleri Nelerdir?


Ahududu özellikle dört çeşit terbiye sistemi ile terbiye edilmektedir.
  • Destekli çit sistemi
  • Destekli ocak sistemi
  • Desteksiz ocak sistemi
  • Desteksiz çit sistemi

20.01.2024 02:38:28
Ahududu Bakımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Bakımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Bakımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024