Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu meyve dışarıdan görüntüsü açısından çileğe benzetilse de tadı daha ekşi bir yapıya sahiptir. Ahududu meyvesinin yetişme ve tüketilme dönemleri sonbahar ve yaz aylarına denk gelir. Meyvenin yetiştiği ağaç gülgiller familyasından olup özellikle Asya, Amerika ve Avrupa'da yetişen bir bitkidir.
Bu meyvenin anayurdu tam olarak bilinmemektedir. Fakat birçok bilimsel araştırmalarda anayurdu Türkiye'nin Ege Bölgesi olarak tahmin edilmektedir. Ahududu meyvenin kökleri çok uzun yıllara dayalı olsa da her iki yılda bir sürgünlerini yeniler. Bitki gülgiller familyasından olduğu için gövde kısımlarında bol yaprakları ve dikenleri vardır. Daha çok yabani bir şekilde kendiliğinden olan bu meyvenin bitkisi orman bölgelerinde görülür. Bitkinin sürgünleri ikinci yılında uç kısımlarına doğru çiçekler açar ve meyveleri oluşur.

Ahududu kompostosu malzemeleri

  • Bir su bardağı toz şeker,
  • Bir kilogram ahududu meyvesi,
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu,
  • Yedi su bardağı su,

Ahududu kompostosu nasıl yapılır?


Öncelikle açık alanlarda ve ormanlık bölgelerde olan ahududunun mutlaka yıkanması gerekir. Parçalanmaması ve dağılmaması için suda bekleterek yıkayınız. Daha sonrasında bir süzgeç yardımı ile suyunu süzebilirsiniz. Buradaki bir diğer ayrıntı asla dondurulmuş ahududu kullanılmamasıdır.
Ahududu kompostosunu hazırlarken ilk olarak yapacağınız şey bir tencereye şekeri ve suyu ilave ederek orta ateşte içerisindeki şeker eriyinceye kadar kaynatmanız gerekir. Şekerli su kaynamaya başladığında altı iyice kısılarak üzerine bir tatlı kaşığı limon ilave edilir. Daha sonra yaklaşık olarak bir on dakika kadar kısık ateşte kıvama gelmesi için bekletilir. Şekerli suyun ocaktaki süresi bittiğinde ocaktan alınıp, ılıması için bir kenara bırakılır. Ilıyan şerbetin içerisine önceden temizleyip hazırladığımız ahududular içerisine bırakılarak tahta kaşık yardımı ile ahududulara zarar vermeden karıştırılır. Buradaki en önemli ayrıntı gereken ılıklığa gelmeyen şerbete ahududuları koyar iseniz, ahududular dağılıp parçalanır ve istenilen akışkan kıvama gelmez. O yüzden şerbetin ılıdığından mutlaka emin olmanız gerekmektedir. Hazır hale gelen kompostonun kendisin toplaması için buzdolabına konur ve ortalama olarak on iki saat dinlenmeden sonra servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
20.01.2024 07:54:32
Ahududu Kompostosu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Kompostosu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Kompostosu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024