Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir ahududu bahçesinin iyi bir bakımla, budamayla 10 yıl ürün vermesi sağlanır. Ahududu hem taze olarak tüketilebilir hem de işlenir meyve suyu, pasta, dondurma, reçel gibi ürünlerde kullanılabilir.
C vitamini zengini olan meyvenin gıda sanayinde önemli bir yeri vardır.

Ahududu bitkisi meyvelerinin olgunlaşma zamanına göre yazlık ve yaz ortasında meyve verecek türlerden oluşur. Sonbaharda ya da yediveren türleri ise yıl içinde daha fazla ürün verirler. Ancak en kaliteli ürün sonbaharda alınır. Bitkinin kökleri saçak kök gibi sıkı ince köklerden oluşur ve kökler derinlere inmez. Uygun şartlarda en çok 1-1,5 mt toprak altında olur. Gövdesi kök boğazındaki gözlerden sürer. İkinci yılda bu sürgünlerde çiçek açar ve meyve alınır. Daha sonra bunlar kurur. Bol güneş alan, uygun toprak nemi bulunan, rüzgârdan fazla etkilenmeyen araziler ahududu yetiştiriciliği için uygundur. Bahçede tozlayıcı tür olmasına gerek yoktur. Ahududu çiçekleri arılar ve başka böceklerin yardımıyla döllenir. Bu nedenle çiçeklenme zamanında böcek öldürücü ilaçlar kullanılmamalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği nasıl olur?


İklim isteği: Ahududu ilkbaharda erken dönemde ve sonbaharda geç donlarda nadir olarak etkilenir.
Kış döneminde -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Doğada orman bitkisi oldukları için, nemli, direkt güneş ışığı almayan, yarı gölge yerleri sever. Güneş ılığı yakıcı olursa, ahududu zarar görebilir.

Yer seçimi: Ahududu yetiştiriciliği için yer seçiminde özen gösterilmelidir. İlkbahar donları oluyorsa, bahçenin yüksek rakımlı, kuzeye bakan, eğimli yerlerde kurulması uygundur. Bu bölgelerde soğuk iklim olduğu için, ahududu bitkisi geç uyanır ve geç dönem donlarından daha az zarar görür.

Toprak isteği: Hafif bünyeli, taban suyu yüksek, kumlu topraklar dışındaki alanlar ahududu yetiştiriciliği yapmak için uygundur. Toprağın asitliği 5,6-6,6 pH değerinde olur, hafif asit ya da nötre yakın olursa bitkinin gelişimi iyi olur. Toprağın organik maddelerden zengin, derin, hafif ya da orta bünyede olması uygundur. Torağın nemi her zaman sağlanmalıdır. Ancak tuzlu ve kireçli topraklar yetiştiriciliğe uygun olmaz. Toprağın derinliğinin en az 1 mt olması tercih edilmelidir.

Ahududu yetiştiriciliği bahçe tesisi ve bakım işleri: Ahududu için en iyi dikim dönemi ilkbaharda toprakla çalışma imkânı olduğu zamandır. Ahududu fidanları söküldüğü toprağın seviyesine göre 5 cm daha derin olacak şekilde dikilmelidir. Kökler dikim çukuru içine dağıtılarak yerleştirilmeli, toprakla örtülerek hava almaması sağlanmalıdır. Üstünden bitkiye can suyu verilmelidir. Dikim sonrasında ahududu fidanı topraktan 25-30 cm seviyeden kesilmelidir. Sıra üzeri bitkiler 40-60 olacak şekilde dikilmelidir. Bu aralar ahududu geliştikçe dallarla kapanır, sıralar çit gibi olur. Bu çitin eni ise 60-70 cm'ye kadar olur. Sıraların mesafesi de 2-2,5 mt olmalıdır. Ahududu bitkisi gelişme sürecinde ayda 100-150 mm su ihtiyacı duyar. Topraktaki nem az olursa, bitki de zarar görebilir. Hasat sonrası da sulamaya devam edilmelidir. Sonbaharda yağış yetersiz olursa, sulama ihmal edilmemelidir.

Ahududu yetiştiriciliği ve destek sistemleri: Yetiştiricilikte telli terbiye sistemi kurulursa, alınan verim, kalite artar. Sürgünler direklerin arasında gerilen tellere bağlı olarak gelişir ve toprakla temas etmeleri önlenir. Bu taze sürgünlerin rüzgârdan zarar görmesine, kırılmasına da engel olur. Ahududu hasadını, zirai mücadeleyi kolaylaştırır. Telli terbiye sistemi için sıra boyunca 5-6 mt aralıklarla T şeklindeki direkler toprağa çakılır. Direklerin toprağın üzerindeki kısmı 100-120 cm olmalıdır. Teller iki sıra halinde, topraktan 90 cm yatay olacak şekilde takılır. Sürgünler bu tellere sağ ve sol olarak V biçiminde bağlanır ve gelişmeleri sağlanır. Bu ahududu bitkisinin hava ve güneş almasına da yardımcı olur. İlk yılın sonunda bitkilerde ilk budama da yapılmalıdır.

Ahududu yetiştiriciliği ve hasat: Ahududu bitkisi meyveleri olgunlaştığında, kendine has rengini aldıktan ve rahatlıkla dalından koptuğu dönemde hasat edilir. Olgunlaşmadan sonra 2-3 günde tekrarlanan hasatla meyveler toplanmalıdır. Avuç içine alınan meyveler parmakla hafifçe çekilerek hasat edilir. Bunların gölgede, serinde ya da soğuk hava deposunda tutulması gerekir. Daha sonra derin olmayan kasaların içine konularak, meyvelerin ezilmesine engel olunmalıdır.
19.01.2024 23:20:26
Ahududu Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Ahududu Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024