Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyle çileğe de benzemektedir.

Ahududu, köken itibari ile gülgiller ailesine dahildir.
Bu meyve, Avrupa, Amerika ve Asya'nın pek çok bölgesinde yetiştirilir. Ahududunun anayurdu ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak ahu ve dudu kelimelerinin birleşimi olmasından dolayı (Ceylan dutu) anayurdunun Türkiye'nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilmektedir.

Sürgünleri iki yılık olan meyvenin kütüğü ise çok yıllıktır. Bitki gövdesi dikenlerle kaplıdır. Yetişme yerleri daha çok orman bölgeleridir. Sürgünden sonraki ikinci yılda bitki salkım şeklinde çiçek açar. Açan çiçeklerin rengi ise beyazdır. Bu çiçekler zamanla olgunlaşıp ve meyve haline dönüşür.

Ahududunun meyveleri kırmızı renklidir, etli ve sulu üzümcüklere sahiptir. Bu üzümcükler içlerinde, sert yapıya sahip çekirdekler barındırır. Çok hoş bir tada sahip olan bir meyvedir.

Yetiştirilmesi


Ahududu ticari işleme ve taze ürünler pazarı için yetiştirilmektedir. Genel olarak bir yaz sonu mahsülü olarak bilinen ahududu, yeni teknolojiler sayesinde tüm bir yıl boyunca tüketilebilmektedir. Meyve tam olgunluğuna erişebilmesi için bol su ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Ahududu bitkisinin Kuş dışkısı ile yayılan tohumları nedeniyle bahçelerde sık sık yabani ot olarak da görülür.

Bitkinin yetiştirilmesine çoğunlukla kış aylarında dip sürgünlerinden başlanır. Sürgünler bir metre aralıkla iyi kanalize edilmiş ve verimli topraklara ekilmelidir. Dikim öncesinde toprak derinlemesine kazıp ve gübre gibi organik maddeler eklenerek hazırlanır.

Ekimden sonraki ilk yıl bitkinin büyüyebilmesi ve rezervlerini depolaması için tüm çiçeklerin toplanması gerekir. Sonraki seneden itibaren ilk senenin fidanları ilkbaharda çiçeklenir ve yaz aylarında meyveler olgunlaşır. Bu dönemde bitkinin iyi sulanması gereklidir. Ancak sonbahar dönemiyla birlikte su miktarını azaltılmalıdır. Bu şekilde, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmeleri sağlanmış olur.

Kış döneminde çiçeklenmiş fideler toprak seviyesinde olacak şekilde budanmalıdır. Yeni fideler içinde küçük ve zayıf olanları ayıklanır. Birbirine çok yakın büyüyen fideleri sökülerek seyreltilir, fideler arası 10-15 cm mesafede olmalıdır. Ahududu çeşitlerinin çoğunun kazığa bağlanması gerekir.

Ahududu bitkisi kuvvetli ve biraz istilacıdır. Bitkiden biraz uzakta tekrar sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenip bir bel ile kazılmalıdır. Bu şekilde sürgünler ayrılacaktır. İşaretli bölgenin dışındaki sürgünler kazılarak çıkartılır. Meyveler koyu kırmızı renge döndükten sonra toplanır. Meyve bu döneminde en tatlı haline ve olgunluğuna ulaşmıştır.

Bu meyvenin birtakım dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan bir tanesi de meyvenin çok kolayca bozulabilmesidir. Bu sebeble meyve çok tazeyken tüketilmelidir. Bununla birlikte meyve, dondurulmaya ise oldukça elverişlidir. Ahududu, direkt olarak yenebileceği gibi, meyve suyu, şurup, dondurma, şekerleme ve reçel yapılarak da tüketilebilir.

Sağlığa faydaları nelerdir?


Ahududu sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Ahududu meyvesi, besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gr. Ahududu meyvesinde bulunan besin değerleri şöyledir; 13,6 gr karbonhidrat, 1,2 gr protein, 0,5 gr yağ, 3 gr lif, 0,9 mgr demir, 22 mgr kalsiyum, 168 mgr potasyum, 1 mgr sodyum ve 20 mgr potasyum. Ayrıca bu meyvedeki kolesterol miktarı 0'dır. Ahududu aynı zamanda vitamin bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bu meyvede, insan sağlığı için çok faydalı olan B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur.

Ahududu meyvesi doku ve damar büzücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde diyareyi kesmede yardımcı olur ve peklik verir. Kadınlarda oluşan beyaz akıntıyı kesebilir ve aybaşı periyodunu düzene sokabilme özelliğine de sahiptir. Özellikle doğum yapmak üzere olan hamile kadınlara tavsiye edilen meyve, doğum sancılarını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca doğum sürecini kolaylaştırma etkisi de bulunur. Doğum yapacak olan kadınlarda rahim kasılmalarının düzenlenmesinde ahududu oldukça etkindir. Bu meyve, Ahududu meyvesi insan bedenini güçlendiren bir tonik özelliği taşır. Yaz aylarında, ahududunun serinletici bir etkisi vardır.

Meyvenin diğer etkileri arasında ateş düşürme ve terletme de yer almaktadır. Bademcik ve boğaz ağrısı olan kişiler için ahududu meyvesi tavsiye edilir. Diş eti kanamaları ve ağız ülserlerine karşı da Ahududu oldukça faydalıdır.
21.01.2024 12:05:03
Ahududu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahududu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ahududu"
Yaklaşık 12 yaldır hobı amaçlı kayserıde bahçemde ahududu (frombogaz) yetıstırmekteyım teknık bılgıden yoksun olarak amatörce yapıyorum sürgünler ayrık otu masalı çoğalıyor yılda ıkı kez meyve topluyorum bırıncıde verım güzel ıkıncıde sonbaharda soguklarla bırlıkte bazen tam olgunluğa ermeden soguk vuruyor Meyve veren kök ıkıncı sene toprak hizasından kuruyor yanından çıkan sürgün ıkıncı sene ye meyve varıyor Tam meyve vermeye başladığı hazırandan sonra yıl sonucuna kadar meyve veren bır cınsı varmı
Mustafa KARAARSLAN . 29.03.2022 13:54:50

Ahududu Ağacı

Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdü...
Devamını Oku

Ahududu Bakımı

Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir me...
Devamını Oku

Ahududu Şurubu

Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahu...
Devamını Oku

Ahududu Suyu

Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel...
Devamını Oku

Ahududu Yetiştiriciliği

Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardınd...
Devamını Oku

Ahududu Çeşitleri

Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgeleri...
Devamını Oku

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceyla...
Devamını Oku

Ahududu Yağı

Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sekt...
Devamını Oku

Ahududu Marmelatı

Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu m...
Devamını Oku

Ahududu Rengi

Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtle...
Devamını Oku

Ahududu Kurusu

Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel...
Devamını Oku

Hamilelikte Ahududu Çayı

Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir ...
Devamını Oku

Ahududu Kompostosu

Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir. Bu mey...
Devamını Oku

Gebelikte Ahududu Çayı

Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonundan ...
Devamını Oku

Ahududu Şerbeti

Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ahududu m...
Devamını Oku

Ahududu Tohumu

Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların açık...
Devamını Oku

Ahududu Böğürtlen

Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır. Ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem tat he...
Devamını Oku

Ahududu Fidanı

Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, özellikle...
Devamını Oku

Ahududu Yaprağı

Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu bitkisi g...
Devamını Oku

Ahududu Reçeli

Ahududu reçeli, yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri meyveleri temiz bir şekilde yıkamaktadır. Daha yeni başlayan bayanlar için ahududu reçe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024